The ultimate motorcycle

Dane Restorations

and parts restorations

Restauracija mjenjača i spojke

Restauracija mjenjača i spojkeTek pogled u unutrašnjost motora otkriva stvarno stanje stvari.

Mjenjač je obično najrobusniji dio motora, a možemo ga grubo podijeliti između mjenjača koji se nalazi integriran u kućištu motora zajedno s termogrupom te onog koji ima zasebno kućište i obično je preko suhe spojke vezan za blok motora. Reparacija samih unutrašnjih dijelova mjenjača podjednaka je za obje izvedbe, a zbog svoje predimenzioniranosti obično su zupčanici i osovine mjenjača u dobrom stanju. Klasični mjenjač starijeg motocikla sastoji se od dviju do triju osovina sa zupčanicima, mehanizma za izmjenu brzina te spojke. Kod mjenjača koji se nalazi integriran u bloku motora, njega ćete rastaviti zajedno s demontažom radilice.

Restauracija mjenjača i spojkePrimjer potrošnog dijela – primarni lanac potrošen je preko svake tolerancije.

Pri demontaži vrlo dobro pazite na redoslijed elemenata, sve fotografirajte, a svakako je važno znati je li mjenjač bio u funkciji prije rastavljanja. Ukoliko oskudijevate s tehničkom dokumentacijom pa slijedite samo situaciju u mjenjaču, a on je neispravan, s nekim lomom, ili slučajno loše sklopljen tijekom prethodnih godina, ponovit ćete istu grešku i nakon obnove on ponovno neće raditi. No, ako je ispravan, tada samo treba paziti na tolerancije ugrađenih dijelova. Zato je svakako potrebno izmijeniti sve ležajeve mjenjača u bloku motora, te semeringe.

Restauracija mjenjača i spojkeMjenjač godinama nije bio u funkciji, puknuće klizača u mjenjaču objašnjava i zašto.

Veću potrošenost očekujte na spojci. Naime, spojka može biti višelamelarna kupana u ulju ili jednolamelarna suha. Obično kod mjenjača integriranih u blok motora, unutar njega se nalazi i spojka. Najčešće je konfiguracija sljedeća – na radilici se nalazi zupčanik koji je preko primarnog lanca ili direktno, vezan za zupčanik košare spojke, a preko njega dalje na izlaznu osovinu mjenjača. Sama košara spojke sadrži više tarnih i metalnih međuploča spojke, opruge i nekakav ekcentrični mehanizam za pogon spojke. Sama košara spojke izrađena je tako da unutar sebe prima tarne i međuploče koje iz svog kružnog oblika svojim izdancima, kojih je od šest do osam, ovisno o modelu, upadaju u utore u bočnim stjenkama košare.

Restauracija mjenjača i spojkeNakon popravka sve je ponovo na svom mjestu.

Također, pri radu motora i kada je komandna ručica spojke otpuštena, odnosno spojka je u pogonu, potisna ploča spojke pritišće tarne i međuploče spojke u košari te zbog nastalog trenja ostvaruje se prijenos snage s radilice na mjenjač. Kada se polugica spojke pritisne, ekcentrični mehanizam “odvoji” spojku, odnosno radilica s košarom rotira slobodno od tarnih ploča koje su zbog popuštanja pritiska potisne ploče rasterećene te rotiraju brzinom mjenjača. Gubi se stoga spoj radilica-mjenjač i tada je moguće bez opterećenja izmijeniti stupanj prijenosa u mjenjaču. Nakon ponovnog otpuštanja polugice spojke ona se “steže” i ostvarena je izravna veza. Zbog principa rada troše se tarne ploče spojke koje su potrošni dio, ali i metalne međuploče koje s vremenom mogu biti neravnomjerno potrošene ili zbog pregrijavanja izvijene. To će unatoč izmjeni tarnih ploča dovesti do zatrzavanja motora u radu s pritisnutom spojkom dok je u brzini, pa na to treba obratiti pažnju te prema potrebi zamijeniti i međuploče.

Restauracija mjenjača i spojkeNakon sklapanja motora svi dijelovi unutrašnjosti moraju biti ispravni.

Također i sama košara, odnosno utori u njenim bočnim stjenkama, s vremenom gube svoju izvornu mjeru zbog pritiska izdanaka tarnih ploča, te je kod većih oštećenja potrebno varenjem nadomjestiti potrošeni dio metala, ponovno tokariti, brusiti te prema potrebi termički obraditi košaru spojke na početne dimenzije. Uz to, potrošenost treba provjeriti na zupcima zupčanika spojke te zupčanika radilice koji pogone primarni lanac. On je također potrošan i kada se rastegne do određene mjere, odnosno progiba, potrebno ga je izmijeniti. Ovu informaciju potražite u tehničkom priručniku, a nikako nemojte kratiti razvučeni lanac izbacivanjem njegovih karika. Iako ćete možda dobiti potrebnu dužinu, zbog razvučenosti lanca on više neće propisno nasjedati na zupčanike i doći će do njihovog brzog trošenja te znatno veće štete. Drugi učestao slučaj je jednolamelarna suha spojka koja se nalazi između bloka motora i kućišta mjenjača te je vezana izravno na radilicu bez primarnog lanca. Njena konstrukcija je jednostavnija, ali je svejedno potrebno izmijeniti tarnu ploču, te prekontrolirati mjere potisne i nasjedne ploče, ovisno o izvedbi.

Javite se


TELEFON: EMAIL: PRATITE ME:
+385 dane@dane-restorations.com Instagram

Javite se


Telefon. +385 98 86 95 49
Email. dane@dane-restorations.com
Adresa: Zagreb,
Hrvatska
Pratite me.