The ultimate motorcycle

Dane Restorations

and parts restorations

Restauracija termo grupe

Restauracija termo grupeTermo grupu čine klip, cilindar, radilica i glava motora.

Termo-grupa u koju spadaju radilica, klip, cilindar kod dvotaktnog, te dodatno ventili, bregasta osovina i razvod kod četverotaktnog, zahtijevat će najčešće strojnu obradu jer sve treba vratiti u prvotne mjere, odnosno tolerancije. Potrošenost ovih dijelova kod motora starog 50 godina rijetko zadovoljava, te se podrazumijeva da sve treba reparirati.

Reparacija radilice sastoji se od reparacije glavnog ležaja radilice koji je najčešće igličasti, standardnih dimenzija tarnih iglica ili je rađen prema specifičnim mjerama za određeni motocikl. On se, ukoliko je njegova zračnost veća od maksimalno dopuštene (za dobivanje ove vrijednosti potrebno je nabaviti što više tehničke dokumentacije o motociklu), mora obnoviti novim ležajem ili zamjenskim, prema kojem se moraju prilagoditi stijenke donjeg oka klipnjače te središnjeg dijela radilice.

Restauracija termo grupeKvalitetno obnovljena radilica jedina je garancija dugovječnosti motora nakon restauracije.

Također, ovdje je potreban poseban oprez. Tijekom trošenja ležajeva dolazi kako do trošenja rotirajućih iglica, tako i do trošenja vanjskih i unutrašnjih površina ležaja. Ukoliko se zračnost pokuša riješiti neadekvatnim popravkom, obično tako da se pribave iglice većeg promjera, a vanjske i unutrašnje površine ležaja se tek pretokare na novu dimenziju, radilica će biti kratkog vijeka. Razlog tome je što konstrukcija klipnjače i radilice zahtijeva da materijal od kojeg su izrađene mora biti žilav, a time i manje „tvrd“. S druge strane, površina ležaja mora biti točno određene tvrdoće da bi on imao svoju funkciju. Zbog toga se dijelovi klipnjače i radilice koji služe kao prihvat ili rotirajući dio ležaja, termički obrađuju cementiranjem, i to radi dovoljne tvrdoće. Kada ležaj dobije zračnost, obično je rotiranjem iglica došlo i do oštećenja tog tvrdog sloja debelog tek nekoliko mikrona. Tada pri reparaciji treba nakon izmjene iglica onima većeg promjera i tokarenja površine klipnjače i radilice ponovno termički obraditi.

Restauracija termo grupeNakon prešanja nove ležajne bronce njen unutarnji promjer treba rajbovati na dimenziju bolcne.

Na gornjem oku klipnjače koje prihvaća bolcnu klipa obično ćete naći igličasti ležaj ili ležajnu broncu. Ležaj treba reparirati identično kao i donji osim što će problem unutrašnje mjere ležaja ovdje biti riješen novom bolcnom klipa. Radi li se o ležajnoj bronci, potrebno je otokariti novu prema dimenzijama iz tehničke dokumentacije te je upresati u oko klipnjače. Prilikom prešanja njena unutarnja mjera postat će manja od potrebne u odnosu na promjer bolcne klipa. To je uobičajeno, te je nakon prešanja broncu potrebno proširiti na dimenziju bolcne rajbovanjem ili bušenjem svrdlom točne dimenzije.

Restauracija termo grupeCilindar i glava prije restauracije-neugledni i iznutra i izvana.

Reparacija klipa i cilindra. Ne očekujte da ćete iskoristiti stari klip u repariranom motoru, iako je isti možda bio u voznom stanju kada ste ga krenuli rastavljati. Naime, vrlo je rijetko tolerancija klipa i cilindra unutar dopuštenih vrijednosti, već se nerijetko radi o posve „izraubanim“ motorima gdje nedopuštenu zračnost između klipa i cilindra možete prepoznati već nakon demontaže glave motora, i to kada rukom klip unutar cilindra možete lijevo-desno pomicati u značajnoj mjeri, te kada noktom probate klizati po cilindru s njegove gornje strane na dijelu gdje je gornja mrtva točka klipa, odnosno ondje gdje klip staje sa svojim gibanjem na gore pri radu. Tu ćete kod potrošenog cilindra osjetiti grubi prijelaz između potrošenog i nepotrošenog dijela cilindra koji ukazuje da je cilindar potrebno obnoviti. Također, vizualnim pregledom moći ćete vidjeti je li došlo do zaribavanja u radu koje možete prepoznati po uzdužnim risovima po cilindru i klipu, te pregrijavanja koje ćete ustanoviti po izgorenoj gornjoj površini klipa s često odlomljenim ili pak staljenim rubovima klipa. Uz to, određeni mehanički kvarovi također mogu postojati, a da je motor radio. Tako je moguće primjerice da pronađete puknutu kariku, izbijenu bolcnu karike kod dvotaktnog motora, slomljen osigurač bolcne klipa i još podosta toga.

Restauracija termo grupeCilindar izbušen prema novom klipu treba obraditi i izvana. Sada je spreman za pjeskarenje.

No, ako ste se namjerili napraviti potpunu reparaturu motora, koju vam preporučujem, većina ovih stvari ne treba vas zabrinjavati jer ćete ih ionako zamijeniti novima. Najvažnije je pritom da utvrdite je li u vaš motor ugrađen originalan klip, ili je možda već prije bio repariran. Kod starijih motora to je čest slučaj, a reparacija klipa i cilindra obično podrazumijeva ugradnju klipa prve, druge ili treće „specijale“ te bušenje cilindra na veću mjeru. Ovim postupkom se motor potpuno vraća u ispravno, odnosno nepotrošeno stanje. Svi proizvođači su definirali koliko „specijala“ može podnijeti njihov određeni model motora s obzirom na debljinu stijenke cilindra koja bušenjem postaje tanja, te s obzirom na predimenzioniranost radilice koja mora trpjeti veća opterećenja uslijed povećanja obujma koji nastaje povećanjem promjera cilindra uz isti hod klipa.

Restauracija termo grupeKod dvotaktnih motora treba odstraniti tvrdokorne naslage čađi od ulja za podmazivanje.

Zato nakon rastavljanja motora izmjerite promjer klipa, ili na njegovom čelu pokušajte naći oznaku mjere. Ovdje je nužno imati tehničku dokumentaciju motora ili prometnu dozvolu u kojoj ćete moći pročitati promjer i hod motora u serijskoj izvedbi. Primjerice, ukoliko su vam vrijednosti promjera i hoda 68×68 mm, a vi izmjerite promjer vašeg klipa 68 mm, tada ste sigurni da motor nije repariran i da ćete ga vi moći reparirati s klipom prve sljedeće veće mjere, odnosno klipom prve „specijale“. No, izmjerite li vrijednosti veće od 68 mm, primjerice 68,45 ili 68,95 mm, to znači da je cilindar već bušen prema većem klipu, pa ćete morati ići na jednu specijalu više od toga.

Restauracija termo grupeNakon bušenja cilindra na potrebnu specijalu, sve oštre rubove kanala treba obraditi.

S druge strane, naiđete li na cilindar bušen prema klipu treće specijale, a koji je ponovno istrošen do mjere kada s pripadajućim klipom izlazi van tolerancija te ne može osigurati propisani stupanj kompresije, morat ćete tražiti novi cilindar s originalnom ili manjom dimenzijom promjera ili pak svoj cilindar podvrgnuti postupku ubacivanja „piksne“, odnosno novog cilindarskog radnog dijela u koji ćete ugraditi pripadajući klip. Ovaj postupak ne preporučujem jer ga je teško kvalitetno izvesti. Naime, obično ga je potrebno raditi kod aluminijskih cilindara koji su već u serijskoj proizvodnji bili napravljeni na ovakav način.

Restauracija termo grupeNovi klip je na svom mjestu, a kompresija i snaga motora zajamčene.

Reparacija cilindra započinje pronalaženjem novog klipa, primjerice prve „specijale“ koju propisuje proizvođač. Kod klipa – osim na dimenzije promjera – trebate paziti i na dimenziju bolcne, na poziciju otvora bolcne u odnosu na čelo klipa, ukupnu dužinu klipa, na dužinu „pera“ klipa, odnosno dužinu donjeg dijela klipa mjereno od otvora bolcne, te naposljetku na poziciju bolcni karika kod dvotaktnog motora. Trenutačno na europskom tržištu postoji solidna ponuda klipova za većinu europskih modela, no za neke modele klip je potrebno posebno izraditi što poprilično poskupljuje restauraciju.

Restauracija termo grupeGlava motora nakon obnove je na svom mjestu.

Cilindar nakon rastavljanja potrebno je dobro odmastiti i oprati, te kod dvotaktnih motora dodatno očistiti začađene ispušne otvore. Potom slijedi strojna obrada koja uključuje bušenje i honovanje cilindra prema dimenzijama klipa uz dodatne tolerancije propisane od proizvođača. Ovaj postupak treba prepustiti radionici za strojnu obradu. Nakon bušenja cilindra kod dvotaktnog motora koji ima bočne kanale za protok smjese potrebno je dodatno obrusiti rubove kanala koji dodiruju stijenku cilindra jer oni nakon bušenja postaju izrazito oštrima. Turpijom je potrebno rubove kanala obrusiti pod 45 stupnjeva u odnosu na stijenku cilindra jer se tako smanjuje trenje i trošenje klipa.

Restauracija termo grupeObnovljeni komplet spreman je za ugradnju.

Cilindar zračno hlađenog motora od sivog lijeva obično je bio bojan bojom koja izdržava toplinu, no s godinama boja popusti i cilindar zahrđa. Takav cilindar potrebno je pripremiti za pjeskarenje tako da se zabrtve svi njegovi otvori te da se pjeskarenjem njegov vanjski plašt potpuno očisti od nečistoća i hrđe, potom ga je potrebno ponovno obojiti bojom otpornom na toplinu, obično crnom. Cilindar nakon sušenja treba ispuhati komprimiranim zrakom, i to kako u njemu ili kanalima ne bi ostalo pijeska od pjeskarenja, te ga iznutra našpricati sprejem poput WD-40 kako bi se spriječila korozija do trenutka ugradnje.

Restauracija termo grupePrije sastavljanja na blok motora treba provjeriti da li sve sjeda na svoje mjesto.

Kod četverotaktnog motora hlađenog zrakom ovako je potrebno obraditi i glavu motora, s tim da strojna obrada uključuje brušenje glave te reparaciju dosjeda i prihvata vodilica ventila prema potrebi i izmjerenim odstupanjima od tvorničkih tolerancija. Obično se glave motora ne bojaju, već ostaju nezaštićenima. To je zato jer su pretežito od aluminija, te se čiste pjeskaranjem ili samo iskuhavanjem u lužini, i uz pomoć specijalnih kemijskih sredstva za čišćenje aluminija.

Javite se


TELEFON: EMAIL: PRATITE ME:
+385 dane@dane-restorations.com Instagram

Javite se


Telefon. +385 98 86 95 49
Email. dane@dane-restorations.com
Adresa: Zagreb,
Hrvatska
Pratite me.