The ultimate motorcycle

Dane Restorations

and parts restorations

Restauracija rasplinjača

Restauracija rasplinjačaIako prljav i derutan, rasplinjač je potencijalno iskoristiv ako je kompletan.

Rasplinjač se restaurira tako da se, ako je ikako moguće, pribavi novi. Nažalost, to često nije tako pa je od staroga potrebno napraviti funkcionalan sklop. Rasplinjač je specifičan jer mu je tijelo izrađeno od legure aluminija koja je relativno krhka, te ako mu je neki dio slomljen, nećete ga moći popraviti. Njegov glavni dio pun je sitnih dijelova poput dizni, opruga, gumica te podložnih pločica koje se čestim podešavanjem i čišćenjem gube i oštećuju, ili mijenjaju neodgovarajućima.

Restauracija rasplinjačaSve dijelove i kućište rasplinjača treba odmastiti i pročistiti.

Započnite s pregledavanjem popisa dijelova rasplinjača i shematskog prikaza njegovog sklapanja već u trenutku kada ga krenete odmašćivati i rastavljati. Nakon pranja, imate li na broju sve dijelove, pregledajte dizne i na njima potražite oznake promjera kako biste ih usporedili s vrijednostima iz tehničke dokumentacije. Često su dizne mijenjane tijekom eksploatacije motocikla, a moguće je da su ugrađene one manjeg ili većeg promjera, te da je prema njima bio podešen položaj, odnosno visina iglice na klizaču rasplinjača. Težite sve vratiti u osnovne postavke, visinu iglice u rasplinjaču na srednji položaj od ukupno pet ili šest mogućih, visinu plovka na srednji položaj, a dimenzije glavne dizne i dizne praznog hoda na osnovne mjere.

Restauracija rasplinjačaNakon čišćenja sve djelove treba pregledati, posebno dizne na kojima treba pokušati iščitati dimenzije promjera.

Tijelo rasplinjača najprije odmastite, potom provjerite postoje li u unutrašnjosti naslage kamenca. Ako je odgovor potvrdan, rasplinjač natopite u nekom od kuhinjskih sredstava za otklanjanje kamenca. Izbjegavajte solnu kiselinu, a pritom očekujte da materijal rasplinjača potamni zbog utjecaja natrijevog sulfata. Ne pretjerujte s dužinom izlaganja tijela rasplinjača ovoj supstanci, a kada očistite kamenac, tijelo dobro isperite čistom vodom te zrakom pod tlakom propušite sve kanale unutar rasplinjača. Ukoliko su pojedini vodovi toliko začepljeni da komprimirani zrak ne pomaže, tada tankom bakrenom (ne čeličnom) žicom mehanički pokušajte odstraniti nečistoću, pa ponovite postupak sa zrakom. Ako ste u prilici, tijelo rasplinjača može se očistiti i ultrazvukom u manjim uređajima za čišćenje injektora koje možete pronaći u bolje opremljenim automehaničarskim radionicama.

Restauracija rasplinjačaRasplinjač je obnovljen i sastavljen. Za provjeru ispravnosti treba čekati prvo pokretanje motora.

Dizne se u tijelo rasplinjača najčešće dotežu pomoću glave za odvijač, a kako su od mekog materijala, tako su često ti dosjedi uništeni. Malom turpijom pokušajte proširiti, ali i poravnati prorez u materijalu na mjeru sljedećeg većeg odvijača, i to kako bi se dizna ponovno mogla montirati-demontirati. Sve brtve izmijenite, a pripazite na debljinu brtvi dizni jer njena debljina ponekad definira i pravilan položaj dizne u rasplinjaču. Ukoliko želite popraviti vizualni dojam, možete tijelo rasplinjača izvana ispolirati do određenog sjaja. Legura aluminija koja se najčešće koristi nije idealna za poliranje, ali se određeni rezultat može postići, a tijekom poliranja pazite na ravnomjernost jer se neke dijelove tijela teško može zahvatiti polir-šajbom, pa ono nakon poliranja ostaje flekavo, što izgleda lošije nego da ste ga ostavili u prvotnom stanju. Također, tijekom poliranja pazite da vam ostaci polir-paste i sitna vlakna ne ostanu u sitnim otvorima i kanalima tijela rasplinjača. Najbolje je nakon poliranja stoga tijelo ponovno odmastiti te propuhati komprimiranim zrakom. Nakon što ste sve dijelove uredili, sastavite rasplinjač prema shemi iz tehničke dokumentacije ili barem prema fotografijama koje ste izradili tijekom rastavljanja. Zasad ste gotovi, a ostatak podešavanja rasplinjača odradit ćete kada pokrenete motor i u testnim vožnjama.

Javite se


TELEFON: EMAIL: PRATITE ME:
+385 dane@dane-restorations.com Instagram

Javite se


Telefon. +385 98 86 95 49
Email. dane@dane-restorations.com
Adresa: Zagreb,
Hrvatska
Pratite me.