The ultimate motorcycle

Dane Restorations

and parts restorations

Završno sastavljanje motora

Za završno sastavljanje motora svi dijelovi motora moraju biti potpuno čisti, njihova reparacija završena, a novi pribavljeni i provjereni. Pripremite fotografije koje ste napravili tijekom rastavljanja, te što više tehničke dokumentacije o motoru iz koje možete iščitati dimenzije dijelova, međusobni odnos, sile zatezanja vijaka i ostalo. Također, za kvalitetno sklapanje motora potrebno je podosta klasičnog, ali i specijalnog alata koji ne posjeduje svaka amaterska radionica, poput tokarenih cilindarskih elemenata za ugradnju ležaja, raznih izvlakača, te specijalnih pasta za brtvljenje ili lijepljenje elemenata.

Završno sastavljanje motoraPrije sastavljanja sve pripremljene dijelove motora složite na radnoj površini kako bi vam bili na dohvat ruke.

Na radnoj površini na kojoj planirate raditi, pripremite sve dijelove tako da su vam dostupni. Uz to, neka budu vidljivi, ali da ne smetaju tijekom sastavljanja. Kod sastavljanja izbjegavajte bilo kakvo udaranje po bilo kojem dijelu motora, dopušteno je tek lagano kuckanje, preporučljivo gumenim batom pri nasjedanju pojedinih dijelova jednih na druge. Dopuštena i preporučena tehnika ugradnje dijelova približnih mjera je zagrijavanje-hlađenje kako bi se zbog termičke diletacije dobile veće razlike u mjerama, a time i lakša ugradnja.

Završno sastavljanje motoraZapočnite s ugradnjom novih ležaja u zagrijane dijelove bloka motora.

Započnite s ugradnjom ležajeva u pripremljeni blok motora. Njega zagrijte na električnom grijaču, ili ukoliko stane, u pećnici na 100 do 150 stupnjeva. Sve dijelove koje ćete ugrađivati, poput ležajeva, semeringi te osovina mjenjača i radilice, hladite u hladnjaku na približnu temperaturu od četiri do osam stupnjeva. Potom u dosjede ugrijanog dijela bloka ubacite ohlađene ležaje kojima ste vanjski obod namazali specijalnim sredstvom za lijepljenje. Zbog razlike u temperaturi otpor ubacivanju mora biti neznatan, a ukoliko postoji, pripremljenim cilindarskim elementom i prešom utisnite ležaj do njegove krajnje pozicije te obrišite istisnuti dio ljepila. No, nemate li prešu, cilindarski element nježno kuckajte gumenim batom tako da on utiskuje ležaj na poziciju. Pripazite da ležaj ne nasjeda ukoso u dosjed, već podjednako cijelim svojim obodom ulazi u ležište. Neki dosjedi ležajeva u motoru omeđeni su utorom za seger-osigurač koji se mora ugraditi prvi, te do njega dolaze tanke podloške debljine 0,2 do 0,5 mm kojima se regulira zračnost osovine koja će doći u ležaj te ujedno omogućuje toplinska diletacija sklopa tijekom rada. Također, postoje li u vašem motoru ovakve pločice, konzultirajte tehničku dokumentaciju o njihovoj poziciji, broju i debljini te ih ugradite do seger-osigurača prije ugradnje ležaja.

Završno sastavljanje motoraNakon ugradnje ležaja, dozvolite da i oni poprime toplinu bloka te krenite s ugradnjom radilice i osovina mjenjača koje ste prethodno hladili u zamrzivaču.

U zagrijani blok ugradite sve ležajeve odjednom i pustite da preuzimaju toplinu. To će ih raširiti za lakše prihvaćanje ohlađenih osovina čija ugradnja slijedi. Ukoliko je ugradnja ležaja potrajala, te su se blok i ležajevi u njemu ohladili, potrebno je ponovno zagrijati središnji dio ležajeva koji će prihvatiti osovine mjenjača i radilice. Zagrijte unutarnji promjer ležaja tako da u njega umetnete cilindrični dio otokaren na približnu mjeru osovine, ili najjednostavnije, vijak približne dimenzije koji ste prethodno ugrijali na električnom ili plinskom ručnom grijaču. Ukoliko je blok motora sastavljen od dviju „polutki“ koje morate okomito sklopiti kako bi radilica i osovine mjenjača sjeli u svoje ležajeve, ne zaboravite između njih staviti brtvu ili pastu za brtvljenje. Svi elementi osovina mjenjača moraju biti na mjestu jer nakon sastavljanja više ne bi trebalo otvarati motor. Zato prije sklapanja dobro proučite sve pozicije zupčanika, njihov međusobni odnos, i nemojte pritom pogriješiti tako da ugradite radilicu naopako…

Završno sastavljanje motoraU jednu polutku bloka ubacite sve unutrašnje dijelove te postavite brtvilo i masu za brtvljenje. Provjerite da li je sve na svom mjestu i vijcima spojite polutke.

Kada ste sigurni da je sve na svom mjestu, u jednu polutku bloka, koja je još uvijek topla, ili barem toplih unutrašnjih dosjeda ležajeva, pažljivo umetnite ohlađene osovine mjenjača i radilicu. Utisnite ih do krajnjih pozicija u ležajevima, te postavite papirnu brtvu ili pastu za brtvljenje na njeno mjesto. Uz brtvu postavite i metalne valjke-bolcne na njihovu poziciju kako biste lakše pozicionirali polutku bloka jednu na drugu. Kada ste spremni za sklapanje motora, zagrijte unutrašnje dosjede ležaja na drugoj polutki te je postavite na osovine mjenjača i radilicu i laganim kuckanjem gumenim batom utisnite do krajnje pozicije tako da dvije polutke ravnomjerno pritisnu brtvu. Postavite vijke za pritezanje bloka te ih polako zatežite do krajnje pozicije ili sile po moment-ključu, i to tako da uvijek pritežete nasuprotne vijke, a ne one koji su pozicionirani jedan do drugoga. Ovime ćete postići ravnomjerno prianjanje polutke o polutku bloka.

Završno sastavljanje motoraDok je osnova motora još topla u njihove prihvate oko osovina ugradite semeringe i brtve.

Nakon pritezanja vijaka provjerite okreću li se sve osovine i radilica s minimalnim otporom te da ništa od pokretnih dijelova nije blokirano. Dok je blok motora još topao, preko osovina u njihove dosjede uz ležajeve utisnite sve semeringe. Njih također trebate uprešati pomoću cilindarskih metalnih pomagala koja prianjaju na semeringu ravnomjerno po njenom vanjskom obodu kako se ona ne bi savila ili pak nepravilno sjela na poziciju. Ovime ste završili osnovno sklapanje „srca“ motora, te pustite da cijeli sklop poprimi istu temperaturu i hlađeni dijelovi preuzmu toplinu bloka. Kod jače hlađenih dijelova sada može doći do kondenzacije koja zna vlažiti papirne brtve, a kako bi to izbjegnuli, hlađenje usporite tako da običnim sušilom za kosu na najmanjoj temperaturi i brzini prozračujete blok, dok se postupno hladi.

Završno sastavljanje motoraNastavite s ugradnjom ostalih dijelova, brtvi i poklopaca bloka motora.

Nadalje, nastavite sa sklapanjem bočnih sklopova koje poklapaju bočni poklopci. Obično su to košara spojke, zupčanik na radilici za prihvat primarnog lanca, zupčanici nožnog startera, polugice mjenjača brzine i drugo. Ukoliko se koja osovina iz bloka produžuje do ležaja u bočnom poklopcu, njega ponovo zagrijte kao što je opisano prije, a postavljanje brtve i dotezanje vijcima odradite identično kao i kod sklapanja bloka. Kada ste završili sa sklapanjem bloka motora i njegovih bočnih poklopaca, krenite s montažom termogrupe.

Završno sastavljanje motoraDok zagrijavate klip, njegovu bolcnu hladite u zamrzivaču kako bi ostvarili razliku mjera zbog toplinske dilatacije materijala.

Ležajnu broncu ili ležaj na gornjem oku klipnjače zagrijte cilindričnim pomagalom kao što ste zagrijavali i ležajeve. Bolcnu klipa ohladite u hladnjaku, a klip s karikama zagrijte na oko 60 stupnjeva. Kod dvotaktnih motora pripazite na poziciju klipa pri ugradnji na radilicu. Obično je pravilna pozicija označena strelicom na čelu klipa koja nakon montaže na radilicu mora pokazivati prema ispuhu. To omogućuje da spojevi karika s bolcnom u klipu putuju po neprekinutom plaštu cilindra dalje od otvora za usis, ispuh i izmjenu smjese s karterom.

Završno sastavljanje motoraUgradite klip na klipnjaču sa što manje sile, ne podmazujte bolcnu nego se pomozite posebnim alatom, nikad ne udarajte.

Klip na klipnjaču montirajte tako da ohlađenu bolcnu umetnete u topli klip toliko da ne zatvorite prostor za oko klipnjače. Tako pripremljeni klip u pravilnoj poziciji postavite na čelo klipnjače i protisnite bolcnu na drugu stranu klipa sve do njene krajnje pozicije. Kako ne biste pritom pretjerali, na drugu stranu klipa, na koju ćete protisnuti bolcnu, postavite njen osigurač, te bolcnu potisnite do nje. Ukoliko ste pravilno ugrijali i ohladili dijelove, bolcna pri prolasku pravi minimalan otpor i moguće je ovo izvesti prstima. Ako je otpor veći, nikako ne udarajte sklop, već zagrijte – ohladite ponovno, ili upotrijebite posebni alat za umetanje ako ga imate. Nakon što je bolcna na svom mjestu, sa strane s koje ste je potiskivali, također ugradite osigurač i provjerite da oba stoje pravilno u svojim utorima u klipu. Kod protiskivanja bolcne možete si pomoći tako da stavite kap ulja na ležajnu broncu, ali nikako ne uljite otvore za bolcnu u klipu. Nakon hlađenja, bolcna mora na suho prianjati u klip dovoljno čvrsto da slučajno ne bi došlo do okretanja bolcne u klipu nego samo u klipnjači. Žičane ili seger-osigurače bolcne montirajte tako da njihov otvoreni dio sa svijenim hvatištima za kliješta gleda prema čelu klipa ili prema bloku motora, a nikako bočno. Ukoliko ih postavite bočno, kod motora s velikom srednjom brzinom klipa (brzina klipa pri prolasku kroz cilindar) i termičkog zagrijavanja osigurača te njegovog popuštanja, zbog inercijskih sila može doći do njegovog ispadanja iz ležišta i havarije motora.

Završno sastavljanje motoraCilindar iznutra lagano nauljite, postavite brtvu na blok cilindra, na klip postavite karike, te ugradite cilidar.

Nakon montaže klipa na klipnjaču pustite da se sve zajedno ohladi te se pripremite za montažu cilindra. Na prihvat cilindra na bloku motora postavite brtvu, koja je obično papirna ili klingeritna. Ukoliko je prihvat na bloku neravan, možete je s donje strane mazati sredstvom za brtvljenje. Gornju stranu ostavite čistu kako se brtva ne bi slijepila i s blokom i cilindrom, što, bude li potrebno, može otežati rastavljanje. Cilindar prije ugradnje iznutra namažite tankim slojem ulja te ga postavite na čelo klipa. On je obično s donje strane radne površine tokaren pod kutom tako da lakše prihvati karike klipa. No, nemate li specijalni alat za komprimiranje karika, laganim stiskom pritisnite kariku u njen utor u klipu, i to pazeći pritom na poziciju bolcne karike (kod dvotaktnih motora). Potiskivanjem karike i klipa u cilindar karika će usjesti u svoj utor u klipu te će cilindar doći do sljedeće kada trebate ponoviti postupak. Klip u cilindru treba kliziti bez mnogo otpora, a cilindar treba pravilno i do kraja nalegnuti uz brtvu na bloku motora. Rotiranjem radilice provjerite hod klipa u cilindru. Veže li se cilindar samostalno vijcima za blok motora, pritegnite ga prije montaže glave motora.

Završno sastavljanje motoraProvjerite slobodnu rotaciju radilice i klipa te ugradite brtvu glave i glavu motora.

Glava motora montira se na vijke cilindra motora ili na vijke koji polaze iz bloka motora i ujedno drže i cilindar na njegovoj poziciji. Glava motora kod zrakom hlađenih motora, kakvi su kod motocikala oldtajmera najčešći, je od aluminija, a cilindar od čelika. Pri sastavljanju glave na cilindar vrlo je bitna brtva glave motora koja može biti aluminijska, bakreno-klingeritna, bakrena ili je uopće neće biti u nekim izvedbama aluminijske glave. U svakom slučaju, brtva mora biti nova, a ako je bakrena, potrebno ju je napustiti kako bi bila mekša te bolje prianjala. Bakrena brtva napušta se tako da je ručnim plinskim grijačem zagrijete, dok ne promijeni boju i pustite da se ohladi. Kod glave cilindra četverotaktnog motora, izvedbe s podizačima potrebno je pri montaži brtve montirati i dosjede ili gumice cijevi podizača te montirati podizače, klackalice i razvodni mehanizam. Potom glavu cilindra pritegnite, no ne pretjerano jer ćete je do krajnje mjere pritegnuti nakon zagrijavanja motora, osim ako tehnička dokumentacija traži drukčije.

Završno sastavljanje motoraPrije ugradnje motora postavite klip u gornju mrtvu točku i označite položaj na radilici.

No, definira li tehnička dokumentacija vašeg motora točan kut predpaljenja kroz milimetre visine klipa prije gornje mrtve točke, prije montaže glave na cilindar izmjerite visinu čela klipa od vrha cilindra u gornjoj mrtvoj točki te radilicu rotirajte suprotno od smjera rada do trenutka kada se klip od prvotne mjere spusti za definirani broj milimetara. Pločicu s elementima paljenja u njen dosjed oko osovine radilice montirajte za početak na sredinu dopuštenog hoda lijevo-desno, a rotor magneta, koji je najčešći kod oldtajmera, umetnite na konus na radilici u položaj koji mu definira kajlica. U pravilnom položaju klipa, označite linijom na vanjskom obodu magneta i bloka motora zadanu poziciju. Ona će vam nakon montaže glave motora pomoći oko pozicije klipa u cilindru, a da pritom kroz otvor svjećice ne gurate kojekakva pomagala radi mjerenja pozicije klipa. Nakon što ste označili poziciju, montirajte glavu motora. Kod nekih četverotaktnih motora treba montirati i tlačni vod za podmazivanje s vanjske strane glave, te svakako poklopac ventila s brtvom.

Završno sastavljanje motoraUgradite završne poklopce i brtve.

Zatim, skinite s radilice rotor magneta te pritegnite ploču s namotajima i platinama na njeno mjesto. Vratite rotor na njegovo mjesto, lagano ga kucnite gumenim batom da primi na konus radilice te provjerite njegovim rotiranjem otvaraju li se platine te koliki im je zazor između fiksnog i pomičnog dijela tijekom faze otvorenosti. U tehničkoj dokumentaciji potražite vrijednost zazora platina te ga podesite tako da magnetni rotor dovedete u poziciju otvaranja platina. Potom kroz utor u rotoru progurajte mjerni listić-špijun zadane dimenzije unutar otvora platina. Ukoliko je otvor veći, popustite vijak za podešenje platina i spustite fiksnu polovicu platina prema listiću do te mjere da ga iz platina možete izvući s minimalnim, no ipak prisutnim otporom. Ako je zazor premali, popustite fiksnu polovicu kako biste mogli ugurati špijun te je ponovno zategnite na novoj poziciji. Obično se zazor platina kreće od 0,4 do 0,7 mm, ovisno o modelu motora. Ukoliko nemate nikakvih informacija o tome koliki treba biti, postavite ga inicijalno na 0,5 mm što će biti dovoljno dobro za prvo paljenje motora.

Kod nekih motora uz platine ne postoje namotaji za proizvodnju struje, već je za to zaduženo dinamo. Ono je slično današnjim alternatorima, no jednostavnije izvedbe s rotorom koji se veže na radilicu te statorom koji ga obujmljuje umjesto magnetnog rotora. Izvedbe s dinamom imaju i regler, odnosno regulator napona, a sama elektroinstalacija je nešto kompliciranija od magnetne. Na dinamu je potrebno prekontrolirati stanje bakrenih namotaja ili licni te izmijeniti četkice i spojne kablove, te ponovno „trimati“ regler prema naponima iz tehničke dokumentacije. Za izvedbe s dinamom teško je općenito dati više informacija jer vrijednosti struje podosta ovise o specifičnoj konstrukciji.

Završno sastavljanje motoraNakon što ste ugradili paljenje i magnet te podesili kut predpaljenja, ugradite rasplinjač, nalijte ulje i motor je spreman za prvo pokretanje.

Nakon montaže paljenja montirajte novi prihvat kabla svjećice, kabel i lulicu, te svjećicu propisane toplinske vrijednosti prema tehničkom uputstvu. Ovo je vrlo važno, jer svjećica drukčije toplinske vrijednosti, „hladnija ili toplija“ od propisane dovest će do problema u radu motora. Na hladno do teškog paljenja, na toplo do pregrijavanja elektrode svjećice, samopaljenja itd. Zazor elektrode svjećice mora biti identičan zazoru platina koji ste podesili.

Sada možete kontrolirati ispravnost primarnog namotaja, platina i kondenzatora tako da bez montiranja svjećice u glavu motora nju prislonite navojem na bilo koji dio motora-masu, te nožnim starterom pokrenite radilicu kao da želite pokrenuti motor. Svjećica bi trebala baciti plavičastu izdašnu iskru. Ako ste dobili iskru, prvi funkcionalni test obnovljenog motora je uspješan!

Ako ste pri sastavljanju bloka motora koristili ljepila za cilindarske elemente pri umetanju ležajeva te masu za brtvljenje umjesto ili zajedno s papirnim brtvama, ostavite motor jedan dan da sve mase upotrebljene na njemu odrade i postanu suhe. Nakon toga skalpelom odstranite viškove brtvi ili mase s vanjskih dijelova bloka, montirajte svjećicu u glavu motora te sve vijke koji zatvaraju blok motora radi dolijevanja ili ispuštanja ulja. Na njih stavite nove bakrene brtve koje ste prethodno napustili. Provjerite pritegnutost svih vijaka na bloku motora i možete u blok motora dodati motorno ulje.

Završno sastavljanje motoraZavršno sastavljanje motora je gotovo, no ne i posao na njemu, slijedi paljenje i podešavanje.

Kod dvotaktnog motora ulje podmazuje samo mjenjački sklop, dok kod četverotaktnog motora podmazuje i radilicu te razvodni mehanizam. Kod jedne i druge izvedbe isto ulje često kupa i spojku te je bitno upotrijebiti ulje baze i gradacije koju propisuje proizvođač. Kod motocikala oldtajmera gotovo uvijek je riječ o uljima mineralne baze koja su u tehničkoj dokumentaciji navedena kao monogradna. U doba kada su ovi motocikli napravljeni, do približno sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, motorna su ulja bila monogradna te tehnička dokumentacija navodi dvije vrste ulja – zimsko i ljetno. Pojavom multigradnih ulja kakva su danas, jedno ulje viskoznošću zadovoljava i ljetne i zimske uvjete pa možete birati ono koje svojim SAE-rasponom obuhvaća i gornju i donju vrijednost viskoziteta iz tehničke dokumentacije. Nikako ne smijete koristiti sintetička ulja jer ih tarne ploče spojke ne podnose, supstance iz ulja se nakupljaju na njihovim površinama te može doći do proklizavanja spojke u radu te potpunog uništenja tarnih ploča. Ukoliko obnavljate motocikl do 1970.-og godišta, imajte svakako na umu da tada sintetička ulja nisu ni postojala u široj upotrebi. Kod izvedbi s odvojenim termičkim dijelom motora od mjenjača sa suhom spojkom između, poput BMW-ovih i nekih Zundapp-ovih modela jedna vrsta ulja potrebna je za motorni dio, a druga pak za mjenjački sklop.

Javite se


TELEFON: EMAIL: PRATITE ME:
+385 dane@dane-restorations.com Instagram

Javite se


Telefon. +385 98 86 95 49
Email. dane@dane-restorations.com
Adresa: Zagreb,
Hrvatska
Pratite me.